1st

3rd

vineri, 4 ianuarie 2013

Pentru ce platesc romanii taxe


Nu de puține ori ne întrebam de ce este o asa mare diferența  a nivelului de trai din Romania fata de tarile din vestul Europei. Din UE numai cetățenii din Bulgaria au un nivel de trai mai scăzut decât al romanilor, dar se pare ca în curând noi le vom lua locul. Răspunsul este relativ simplu : NOI nu muncim pentru NOI  !!!
Încercam asa în mare și nicidecum în amănunt sa vedem ce taxe plătim.
Romanul  de rând care primește un salariu brut de 1500 lei ajunge la un salariu net de aproximativ 1000 de lei pe luna după ce și-a plătit taxele de angajat :
a) Angajat
-10.5 % CAS asigurat  (pensii)
-0.5 %    ȘOMAJ
-5.5% CASS (sănătate)
- 16% impozit pe salariu...dacă muncești trebuie sa ți se pună și taxa pe munca...nu
B) Angajatorul plătește și el, ( asa ca sa fie `incurajat` sa mai angajeze și pe alții probabil) următoarele taxe:
-20.5% CAS (pensii)
-0.5 %    ȘOMAJ
-5.2%  CASS (sănătate)

Alte taxe uzuale :

- după toate aceste taxe se pune si TAXA PESTE TAXE astfel atunci când mergi la magazin sa cumperi ceva, plătești statului 25 % TVA.....cu alte cuvinte din cei 1000 lei scade 250 lei TVA ul)
- în momentul în care cumperi benzina dai 6 lei pe litru... din care 3 lei ( 50% ) reprezinta taxe care se duc la stat... și ajungi sa te sperii când realizezi cu cât ramai.Trăiești cu sentimentul ca ți se da atât cât sa nu mori de foame...aproape la limita de jos.
Cu siguranța sunt mult mai multe taxe și facturi dar le-am băgat în seama pe cele mai grasane și mai evidente... asta asa ca sa nu ``exageram``.

Din ce observam sumele cele mai mari, plătite atât de angajat cât și de angajator (31%) sunt cele pentru pensii. De fapt sunt bănuții despre care noi avem impresia ca ii plătim pentru a ne asigura o pensie la bătrânețe, iar ei  de fapt sunt sifonați conștiincios de  `mult iubiții noștri conducători `. De exemplu deunăzi un ministru generos `Mr. Păpușa`  de pe la ministerul bastoanelor anunța ca vor sa refacă pensiile speciale (...pensiile grasane) ale celor din `armata lui Papuc`, iar ca inițiativa sa para ca fiind una `bine intenționată ` a a pomenit și  pensiile agricultorilor în coada. Foarte probabil urmează sa  reînceapă cât de curând și plata `alocațiilor ` bravilor noștri concetățeni care au jucat în piesa `O revoluție pierduta`, și beneficiază de certificatul de bravi trânorași.


ÎNTREBAREA este PE BANII CUI fac ei pomeni electorale???....se pare ca pe banii celor de la punctul a) și b).
Tragedia asta se joaca și mai dur din câte se pare; așa se face ca după ce  ca suntem săracii Europei avem CEL MAI MARE număr de PARLAMENTARI, și asta normal nu din vina lor ca ei (parlamentarii) când au făcut legea nu au gândit cu capul..... cu siguranța.

Bun și cât se cheltuie pe un parlamentar??? Vom lua asa ca exemplu cateva sume aproximative conform lunii  august 2012 :
-4500 lei salar
-833 lei diurna de deplasare
-2708 lei pentru cazare
Sa ne aducem aminte și de : plata abonamentelor telefonice, bani decontați pentru benzina, cheltuielile de personal sau alte lucruri pe care ei le primesc și pe care noi nu e `bine sa le știm` . Sumele ajung undeva intre 2 mii  și 3 mii de euro pe luna pe cap de parlamentar. In cazul în care ai curiozitatea si vrei sa calculezi 3000 x 12 luni x 588 parlamentari ajungem la o suma  de 21 milioane de euro pe an.....Dar asta numai in cazul in care un parlamentar cheltuie 3000 de euro pe luna

..... ce sa sa mai vorbim de corupție, firme căpușa , companii de stat care nu își plătesc contribuțiile sociale și ajung găuri negre... găuri negre  care sunt căptușite pe spinarea romanilor sufocați de taxe.etc. etc. etc.


Surse:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu